Bezglutenowe ciasto marchewkowe z topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
topinambur - 200 g
pomarańcza - 1 szt.
orzechy włoskie - 50 g
mąka ryżowa pełnoziarnista - 50 g
mąka ziemniaczana - 50 g
jaja - 5 szt.
migdały zmielone - 200 g
sól - szczypta
tortownica o średnicy 26 cm + papier do pieczenia (lub tłuszcz do nasmarowania formy)
cukier puder do posypania (opcjonalnie) - trochę
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić.
Żółtka ubić z cukrem i solą na puszystą masę, dodać zmielone migdały i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, skórkę pomarańczową, marchewkę, topinambur i posiekane orzechy, a następnie mąkę. Wymieszać wszystko razem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.