Aronia kandyzowana
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cukier - 1 szklanka
cytryna eko - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie, w dodatku rośnie bez oprysków i nawozów.Świeżo zerwane owoce aronii mają cierpki smak wynikający z zawartości garbników. Jednak po przemrożeniu tracą swoją cierpkość.
Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie – 100 g owoców zawiera ich średnio 500 mg, czyli znacznie więcej niż owoce czarnego bzu lub czarnej porzeczki.
Prowadzone są prace i badania naukowe na temat wpływu antocyjanów na komórki nowotworowe, a także na temat ich działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego, działania przeciwskurczowego oraz przede wszystkim aktywności antyoksydacyjnej (znacznie większej niż witaminy C i E).
Aronia została przez naukowców okrzyknięta antyoksydacyjnym hitem i wywołała rewolucję w dziedzinie kosmetologii i farmacji.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.