Potrawka z zielonego groszku i pieczarek
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, strączkowe, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
groszek cały (wcześniej ugotowany) - 5-6 łyżek
śmietana 18% - 2 łyżki
wino białe - 50 ml
pieprz i sól - do smaku
natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
młode pędy groszku cukrowego do dekoracji - trochę
masło klarowane - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Ja użyłam groszku suszonego ugotowanego dzień wcześniej. Wolę używać produkty suszone, mrożone lub świeże zamiast tych w puszkach. Co prawda trochę więcej pracy, ale mamy produkt.Groszek suchy cały moczyłam w wodzie przez kilka godzin, następnie ugotowałam do miękkości i zapakowałam na gorąco do słoiczków, po ostygnięciu schowałam do lodówki i mam swój zapas pysznego groszku.
Sposób przygotowania:
W rondelku lub na patelni rozgrzać masło klarowane, udusić pieczarki do odparowania, przełożyć do miseczki. Na patelni udusić cebulę z czosnkiem, dodać odparowane pieczarki, ugotowany groszek zielony (lub mrożony, ewentualnie gotowy ze słoika) i wlać wino, dusić razem 5 minut. Dodać śmietanę, przyprawę warzywną, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i udekorować młodymi pędami groszku.
Podawać z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub kaszą oraz zieloną sałatą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.