Śledzie z estragonem w oleju lnianym
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: ryba i owoce morza
Składniki:
estragon suszony - 1 łyżeczka
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
olej lniany tłoczny na zimno - 50-80 ml
cebula mała - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania nie jest doliczony czas moczenia śledzi.Ja z reguły moczę większą ilość śledzi i robię kilka rodzajów śledzi, ale w małych ilościach. Śledzie w oleju lnianym z ziołami są pyszne i aromatyczne, a olej później można zjeść po prostu maczając w nim chleb (olej pachnie ziołowo z domieszką śledzia i dobrze smakuje).
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać zioła i pieprz, włożyć pokrojone śledzie i wymieszać razem, tak aby śledzie obkleiły się ziołami.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem na sicie, ostudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.