Tarta z topinamburem i podagrycznikiem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka bezglutenowa (mieszanka jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej), orkiszowa lub pszenna - 200 g
masło - 100 g
zimna woda - 60 ml
sól - szczypta
farsz: g
topinambur - 300-350 g
por - 100 g
podagrycznik - garść
ser gruyere lub inny - 120-150 g
sos:
śmietana 18% - 150 ml
mleko - 200 ml
jaja - 3 szt.
sól i pieprz - szczypta
do posypania: szczypiorek - trochę
olej do podsmażenia farszu - trochę
Dodatkowe informacje:
Topinambur zawiera wiele istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, w tym A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy, a także minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.Bulwa topinamburu zawiera aż do 17 proc. inuliny - substancji, która w organizmie przekształca się we fruktozę dobrze tolerowaną przez diabetyków. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszania insulinooporność. Obniża także poziom "złego" cholesterolu LDL. Topinambur dzięki dużej zawartości potasu reguluje ciśnienie tętnicze. Ponadto inulina pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu.
Sposób przygotowania:
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Topinambur wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. Pora pokroić w pół plasterki. Podagrycznik posiekać na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą blendera.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.