Pigwówka korzenna
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe
Składniki:
cukier - 250 g
woda ciepła - 150 ml
spirytus - 250 ml
cynamon cejloński laski - 1-2 szt.
goździki kilka
laska waniliowa - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni, aby cukier się rozpuścił, a pigwa puściła sok (jak będzie za ciepło to może sfermentować).
Po tym czasie do pigwy dodać ciepłą wodę i dobrze wymieszać, następnie dodać wódkę i spirytus. Dodać pokrojoną laskę waniliową, kawałek kory cynamonu i kilka goździków. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc (u mnie stał ponad 2 miesiące), co jakiś czas wstrząsnąć słojem.
Owoce pozostałe po nalewce można wykorzystać do zrobienia pysznego octu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.