Racuchy drożdżowe z twarogiem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, desery, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka bezglutenowa, mieszanka do chleba lub pszenna - 250 g
jajka ekologiczne - 2 szt.
masło - 30 g
cukier z kardamonem - 1 łyżka
pasta waniliowa - 1 łyżeczka
woda - 150 ml
zaczyn: woda letnia - 100 ml
zaczyn: cukier - 1 łyżka
dodatkowo: rodzynki bio planet - 1 łyżka
dodatkowo: aronia kandyzowana - 1 łyżka
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę dodać ,rozkruszony twaróg, jajka, rozpuszczone masło, wodę, pastę waniliową, cukier z kardamonem oraz zaczyn.
Wymieszać drewniana łyżką (lub robotem). Na koniec dodać rodzynki i aronię kandyzowaną np. https://gotujwstylueko.pl/przepisy/aronia-kandyzowana (ewentualnie żurawinę) i wymieszać. Przykryć ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.