
Sałatka z kurczaka, komosy i groszku w sosie mango

Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, strączkowe, drób
Składniki:
filet z kurczaka - 250-300 g
groszek cukrowy - garść
rukola - garść
sól - 1/3 łyżeczki
pieprz - 1/3 łyżeczki
rozmaryn - 1/2 łyżeczki
sos:
mango (lub świeże około 150 g) - 1/2 opakowania
ocet jabłkowy - 1 łyżka
woda - 3-4 łyżki
pieprz cayenne - 1/4 łyżeczki
pieprz czarny świeżo mielony - 1/4 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pistacje prażone i solone łuskane - 2-3 łyżki
bluszczyk kurdybanek - trochę
garnek do gotowania na parze (2 poziomy)
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę ok 2 cm, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, wymieszać, umieścić na pierwszym poziomie w garnku do gotowania na parze. Groszek cukrowy opłukać i ułożyć na drugim poziomie. Gotować na parze około 15-18 minut.
Do miski z komosą przełożyć kurczaka, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować na gładki sos.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.