Filet z indyka faszerowany śliwkami i morelami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, mięso, drożdże, cytrusy, drób
Składniki:
morele bio planet kilka
śliwki suszone bio planet kilka
marynata: szałwia suszona, domowa jarzynka, zioła, pieprz ziołowy trochę
miód - 2 łyżeczki
sok z cytryn eko - 1 łyżka
cydr lub białe wino - 100 ml
domowy bulion - 100 ml
Sposób przygotowania:
Po środku wzdłuż ułożyć śliwki i morele.
Ja użyłam pokruszonej suszonej szałwii, ziół prowansalskich, musztardy, miodu, soku z cytryny i odrobiny pieprzu ziołowego. wszystko wymieszałam i natarłam cały zrolowany filet.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Naczynie żaroodporne wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzało (bo jak zimne wstawimy do nagrzanego piekarnika to może pęknąć).
Do naczynia z indykiem wlać cydr (wino) i bulion domowy, przyktyć i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 stopniach 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze około 1,5 godziny (do miękkości). Czas pieczenia zależy od indyka, ja użyłam wiejskiego, a one wymagają dłuższego pieczenia, ponieważ są dość twarde.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.