Szpinak w kremowym warzywnym sosie z orzachami macadamia
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs 2beBIO, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
koper włoski - 50 g
seler naciowy - 50 g
cebula mała - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
masło - 1 łyżka
białe wino - 50 ml
bulion domowy warzywny lub drobiowy - 100 ml
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
śmietanka - 100 ml
skrobia kukurydziana - 1 łyżka
szafran szczypta
orzechy macadamia prażone i solone - 40-50 g
Sposób przygotowania:
Koper włoski, seler, cebulę i czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło i dodać posiekane warzywa, dusić około 3 minuty. Dodać białe wino, gotować 3 minuty.
Dodać bulion, skórkę z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować na małym ogniu często mieszając przez około 10 minut.
Dodać śmietankę, skrobię kukurydzianą i szafran, gotować jeszcze 3 minuty, następnie miksować blenderem na kremowy sos.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.