Pieczarki portobello faszerowane zieleniną
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
szpinak garść
natka pietruszki kilka listków
lebioda (komosa biała, pospolity chwast) kilka listków
suszone pomidory w oleju - 5 szt.
cebula szalotka - 1 szt.
sól i pieprz do smaku
parmezan tarty - 1 łyżka
serek do smarowania śmietankowy - 1 łyżka
mozzarella tarta - 5 łyżek
Dodatkowe informacje:
Lebioda to inaczej komosa biała, powszechnie znana raczej jako chwast. W dawnych czasach kojarzona z biedą i głodem, ponieważ stanowiła pożywienie dla ubogich. Młode liście i nasiona to bezpieczne części lebiody, które można stosować w lecznictwie oraz w kuchni. Ma wiele wartości odżywczych w swoim składzie.Sposób przygotowania:
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać parmezan i serek śmietankowy, wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.