Mangold - jarzynka z buraka liściowego
NikitaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: soja, cytrusy
Składniki:
oliwa z oliwek trochę
sos sojowy bezglutenowy do smaku
ewentualnie sól, pieprz do smaku
czosnek - 1-2 do smaku
Dodatkowe informacje:
Mangold (burak liściowy) u nas jest mało dostępny, ale jest bardzo łatwy w uprawie, gorąco zachęcam wszystkich , którzy mają działki aby spróbować jego uprawy. Nasiona są dostępne pod nazwą burak liściowy (ja lubię mieszankę kolorową), Zbiór trwa bardzo długo, obrywamy dolne listki , a on cały czas rośnie. Liście zbieram nawet teraz w grudniu.Poza tym to bardzo zdrowe i wartościowe warzywo.
Sposób przygotowania:
Doprawiamy do smaku sosem sojowym , pieprzem i zakwaszamy sokiem z cytryny lub dobrym octem. Ja robię swoje octy i tu dałam akurat ocet ze śliwek.
Podajemy na ciepło jako jarzynkę do obiadu, możemy też zjeść samo danie z makaronem , świetnie smakuje też do grilowanego łososia.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.