Zielona carbonara z czosnkiem niedźwiedzim
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
boczek wędzony - 60-70 g
śmietanka 30 % - 100 ml
parmezan tarty - 2 łyżki
pasta z czosnku niedźwiedziego (lub świeże liście) - 2-3 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni (woku) rozgrzać lekko oliwę i podsmażyć przez kilka minut boczek pokrojony w kostkę. Dodać śmietanę, pieprz i podgrzewać przez 2-3 minuty. Dodać roztrzepane jajka, pastę z czosnku niedźwiedziego (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pasta-z-czosnku-niedzwiedziego lub posiekane drobno świeże liście) i połowę startego parmezanu, podgrzewać cały czas mieszając. Wymieszać odcedzony makaron spaghetti z sosem, doprawić do smaku, odstawić na 1 minutę, posypać pozostałym parmezanem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.