Kaczka wiejska ekologiczna wolno pieczona w majeranku
NikitaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: mięso, drożdże
Składniki:
Majeranek - 2-3 łyżki
Czosnek - 2-4 ząbki
Jabłko większe - 1 szt.
Bulion domowy warzywny lub mięsny - 100 ml
Sposób przygotowania:
Z korpusu, szyi, skrzydełek i podrobów gotujemy rosół ( jest pyszny, moim zdaniem smakuje lepiej niż z kurczaka).
Majeranek mieszamy z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Rano następnego dnia wyjmuję z lodówki aby się ogrzał.
Do nagrzanego piekarnika na dolną półkę piekarnika włożyć garnek z kaczką.
Po 30 minutach zmiejszam temperaturę do 120stopni i piekę tak około trzech godzin, do miękkości.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.