
Pesto z podagrycznika

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
czosnek - 1-2 ząbek
olej dobrej jakości np. z lnianki, rzepakowy, z ostropestu, wiesiołka - 2-3 łyżki
ocet domowy lub eko, u mnie ocet domowy z melisy - 1-2 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne do smaku
Dodatkowe informacje:
Podagrycznik mimo iż jest znienawidzonym przez nas chwastem jest bardzo wartościowy i zdrowy, poza tym smaczny , smakuje trochę selerowato. Zawiera dużo substancji czynnych wspomagających leczenie chorób reumatycznych , wspomaga funkcjonowanie stawów dzięki usuwaniu soli kwasu moczowego, które gromadzą się w stawach.Sposób przygotowania:
Ziele chwastu myjemy i osuszamy.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Najpierw zmiksować w blenderze wszystkie składniki oprócz liści.
Ziele podagrycznika siekamy i wrzucamy do blendera do powstałej masy i powtórnie miksujemy na gładko.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.