Pesto z podagrycznika
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
czosnek - 1-2 ząbek
olej ( np. z lnianki, rzepakowy, z ostropestu, wiesiołka) - 2-3 łyżki
ocet domowy (z melisy) lub eko - 1-2 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) do smaku
Dodatkowe informacje:
Podagrycznik mimo iż jest znienawidzonym przez nas chwastem jest bardzo wartościowy i zdrowy, poza tym smaczny , smakuje trochę selerowato. Zawiera dużo substancji czynnych wspomagających leczenie chorób reumatycznych , wspomaga funkcjonowanie stawów dzięki usuwaniu soli kwasu moczowego, które gromadzą się w stawach. Jeśli nie mamy podagrycznika możemy w pesto zastąpić go ewentualnie natką pietruszką z dodatkiem selera naciowego.Sposób przygotowania:
Ziele chwastu myjemy i osuszamy.
Słonecznik lub orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Najpierw zmiksować w blenderze wszystkie składniki oprócz liści.
Ziele podagrycznika siekamy i wrzucamy do blendera do powstałej masy i powtórnie miksujemy na gładko.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.