Herbata fermentowana z kwiatów głogu
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Kwiatostan głogu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca oraz wpływa korzystnie na krążenie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Przyczynia się do łagodzenia niepokoju i drażliwości oraz ułatwia zasypianie, łagodzi bóle reumatyczne, stawowe oraz mięśniowe. Może być również stosowany w początkach miażdżycy i nadciśnieniu.Sposób przygotowania:
Herbatka fermentowana: liście z kwiatami (zebrane w suchy słoneczny dzień, z dala od dróg, w czystej okolicy) należy zostawić na około 30 minut rozłożone na ściereczce, aby wyszły z nich żyjątka. Następnie zgniatamy je w rękach, upychamy ciasno w słoikach i i zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na parapecie, jeżeli temperatura otoczenia jest niska możemy przeprowadzić fermentację w piekarniku nagrzanym do max 40 stopni. Czekamy około na około 4-12 godzin, aż osiągną zielono-brunatny kolor i zmienią zapach na inny np. lekko owocowy. Następnie wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy do wysuszenia. Suszymy w temperaturze 30-40 stopni, co jakiś czas mieszając je. Suche przekładamy do czystych suchych słoików, słoiki zakręcamy i zostawiamy do dojrzewania. Herbatka z czasem nabierze jeszcze lepszego smaku i na jesienno-zimowe wieczory będzie gotowa. Możemy parzyć same kwiaty głogu lub stworzyć własną mieszankę ziołową, np. połączyć z owocami głogu, aronią, liśćmi miłorzębu, melisą czy nawet z czarną herbatą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.