Kasza jaglana z kurczakiem, dzikimi ziołami i uszakami bzowymi
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, grzyby, drób, nabiał krowi
Składniki:
uszak bzowy - 2 g
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
filet z kurczaka - kawałek
zimowa zielenina z ogródka:
liście babki lancetowatej, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, mniszek lekarski trochę
jarmuż fioletowy i zielony (po 1-2 listku)
mangold (opcjonalnie) - kilka listków
filet z kurczaka (pieczony lub ugotowany) - 150-200 g
masło klarowane lub olej do smażenia - trochę
dobry olej tłoczony na zimno do polania potrawki np. lniany - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
To jest propozycja, można użyć tylko kilka składników z ww. wymienionych, to co uda się nazbierać. Po przyniesieniu do domu wszystko myjemy i osuszamy.
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie wrzątkiem. Ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.