Krem brokuł, groszek i topinambur
NikitaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
groszek zielony mrożony (lub świeży) - 200 g
topinambur - 100 g
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
woda - 800-850 ml
bulionetka warzywna - 1 łyżeczka
sól - do smaku
gałka muszkatołowa - szczypta
śmietana 18% - 3-4 łyżki
do podania:
feta pokruszona - trochę
groszek ptysiowy - trochę
Sposób przygotowania:
Dodać oliwę i dusić na małym ogniu około 3 minuty. Brokuł umyć i drobno pokroić lub rozdrobnić w malakserze. Dodać do cebuli i czosnku, wlać wodę. Topinamur obrać i włożyć do garnka. Dodać bulionetkę warzywną, groszek, wodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować około 15-18 minut. Dodać śmietanę (wcześniej ją zahartować), wymieszać i chwilę razem zagotować. Zblendować na gładki krem, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Podawać z pokruszoną fetą i groszkiem ptysiowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.