Bulionetka warzywna
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, sosy, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
pietruszka - 2 szt.
seler korzeń - 1/2 szt.
seler naciowy łodygi - 4 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
lubczyk gałązki z liśćmi - 4-5 szt.
pomidor podłużny mięsisty np. lima, san marzano - 1 szt.
imbir kawałek około 1-2 cm
laur świeży (ewentualnie suszony) listki - 4 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
bazylia - kilka listków
szałwia - kilka listków
rozmaryn 2-3 gałązki (same listki)
tymianek 3-4 gałązki (same listki)
cząber 1 gałązka
natka pietruszki - kilka listków
koper - kilka listków
białe wino wytrawne - 30 ml
sól gruboziarnista - 100 g
Dodatkowe informacje:
Domowe bulionetki robię w różnych wersjach, warzywne, ziołowe, warzywne z ziołami, pomidorowe, a także mięsne (drobiowe, cielęce i wołowe).Warzywną robię zawsze jesienią kiedy mam swoje warzywa i zioła.
Sposób przygotowania:
Odstawić na 20 minut aż warzywa puszczą sok. Dodać wino, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dusić około 25-30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Zioła posiekać lub rozdrobić w malakserze (blenderze), dodać do warzyw, dusić wszystko razem jeszcze 5-10 minut do momentu uzyskania gęstej pasty.
Z tej porcji wyszły 2 małe słoiczki. Pastę przechowywać w lodówce lub zamrozić. Używać do przyprawiania zup i sosów, około 1 łyżeczka na 500 ml płynu. Bulionetka warzywna z ziołami jest bardzo aromatyczna, to naturalna domowa "kostka warzywna", taki koncentrat, jest bardzo wydajny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.