Sałatka gryczana z tempehem
NikitaRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, cytrusy
Składniki:
tempeh wędzony - 100 g
papryka czerwona - 1/2 szt.
pomidorki koktajlowe - 100-120 g
natka pietruszki posiekana - 2-3 łyżki
olej konopny lub oliwa z oliwek - 1 łyżka
sos sojowy tamari - do smaku
olej do smażenia - 1 łyżeczka
słonecznik nasiona - 2 łyżki
sok świeżo wyciśnięty z cytryny - do smaku
szczawik zajęczy - kilka listków
Dodatkowe informacje:
Szczawik zajęczy wszystkie jego części: liście, kwiaty, owoce i cebulki są jadalnym surowcem zielarskim. Bogate w przeciwutleniacze, rutynę, witaminę C, E, z grupy B, kwas askorbinowy, cytrynowy, bursztynowy, szczawiowy, sole mineralne, żelazo, potas. Działanie: chłodzące, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, moczopędne, przeciwszkorbutowe, silnie antyoksydacyjne.Sposób przygotowania:
W międzyczasie tempeh pokroić w kostkę około 1 cm, obsmażyć na oleju na patelni na rumiano, na koniec skropić sosem sojowym tamari, odstawić. Pomidorki opłukać , przekroić na pół. Paprykę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Ugotowaną kaszę wymieszać z tempehem, papryką, pomidorkami i słonecznikiem. Doprawić oliwą, solą (jeżeli potrzeba), pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać, dodać natkę pietruszki i jeszcze raz delikatnie wymieszać, rozłożyć do 2 miseczek, na wierzchu ułożyć po kilka listków szczawiku zajęczego, który nada świeżości i ciekawego smaku sałatce. Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.