Zupa krem z dyni, pasternaku i jabłka
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, lunchbox, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
pasternak - 3 szt.
jabłko szara reneta - 1 szt.
cebula - 1 szt.
imbir kawałek
oliwa - 1 łyżka
domowa bulionetka warzywa (lub kostka) - 1 łyżeczka
pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa szczypta
cukier szczypta
ocet balsamiczny jasny - 1 łyżka
tymianek liście - 1 łyżeczka
woda - 1 litr
Sposób przygotowania:
Dynię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki (dyni hokkaido nie trzeba obierać, ma ona jadalna skórkę). Pasternak i jabłko obrać, pokroić.
Do garnka z cebulą wrzucić dynię, pasternak i jabłko. Dodać wodę, sól, pieprz i bulionetkę warzywną. Gotować 20-25 minut, do miękkości warzyw. Dodać cukier, ocet balsamiczny, gałkę i tymianek.
Zblendować na krem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.