Bezglutenowe placuszki migdałowe z kwiatami akacji
NikitaRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie
Składniki:
mąka ryżowa - 5 łyżek
mąka ziemniaczana - 5 łyżek
jaja - 3 szt.
woda gazowana - 200 ml
sól - szczypta
kwiatostany akacji - 10-15 szt.
olej kokosowy do smażenia -
do podania: truskawki, borówki, syrop daktylowy
Dodatkowe informacje:
Kwiaty akacji (robinii akacjowej) znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości m.in.:działają detoksykująco na organizm, zmniejszają ilość wydzielania się kwasu żołądkowego, wzmacniają pracę układu immunologicznego, łagodzą objawy zaburzeń układu trawiennego, pomagają w leczeniu chorób reumatycznych, stymulują pracę wątroby, wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, ułatwiają zasypianie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.
Wykorzystywane są również w kosmetyce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.