Sałatka z roszponki z mango i granatem
NikitaRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, nabiał, orzechy wszystkie
Składniki:
mango - 1/2 szt.
granat - 4 łyżki
ser feta małe kostki - 3 łyżki
orzechy włoskie - 3 łyżki
dressing: - 1 łyżka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
ocet z mango (lub jabłkowy) - 1-2 łyżka
miód płynny (u mnie różany) - 1 łyżeczka
sól i pieprz - do smaku
rukiew wodna do posypania sałatki - kilka listków
Dodatkowe informacje:
Ja do tej sałatki użyłam domowego octu z mango (raczej niedostępnego w sklepie), ale można użyć również octu jabłkowego lub białego balsamicznego.Roszponka jest niskokaloryczna, zawiera wiele cennych składników m.in. beta-karoten (wspomaga wzrok, zapobiega chorobom serca, chroni skórę przed starzeniem), witaminy B6, C, minerały: żelazo, potas, sód, wapń, magnez, fosfor i sód. Polecana jest też dla cukrzyków oraz osób chorych na dnę moczanową, a także wszystkim osobom odczuwającym negatywne skutki przesilenia wiosennego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.