Sernik gotowany na miodowych plackach (bezglutenowy)
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
mąka bezglutenowa mieszanka uniwersalna lub chlebowa - 500 g
cukier - 2/3 szklanki
masło - 200 g
jaja eko - 2 szt.
miód - 2 łyżki
śmietana 12% kwaśna - 2 łyżki
soda - 1 łyżeczka
ser:
twaróg półtłusty - 1 kg
masło - 200 g
cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
mleko (125 ml) - 1/2 szklanki
budyń śmietankowy bezglutenowy - 100 g
jaja eko - 4 szt.
masa kajmakowa:
kajmak - 500 g
kakao naturalne ciemne - 2 łyżki
mleko - 3 łyżki
do dekoracji: słupki migdałowe i płatki róży
Sposób przygotowania:
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na papierze do pieczenia przez folię (nie będzie się kleić), włożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagranego do 170 stopni . Piec około 15 minut do zrumienienia się ciasta. Tak samo upiec kolejne 3 pozostałe porcje ciasta. Odstawić do ostygnięcia.
Składanie ciasta: Na pierwszy placek w tortownicy wyłożyć 1/2 masy kajmakowej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.