
Syrop miętowy

Rodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - trochę
cytryna lub limonka (1-2 na l litr) - do smaku
Dodatkowe informacje:
Mięta jest jednym z najczęściej stosowanych ziół. Liście bogate są w olejki eteryczne, które mają prozdrowotne działanie. Mięta zawiera witaminy: A, C, B1 i B9 (kwas foliowy), oraz minerały: magnez, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor czy selen. Poza tym odmiana pieprzowa zawiera największą ilość przeciwutleniaczy spośród powszechnie dostępnych roślin zielnych. Miętę pieprzową często wykorzystuje się do łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego. Wykazuje ona działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego (jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia), za sprawą mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci. Według badań, mięta ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe oraz wykazuje działanie uspokajające oraz łagodzące dolegliwości towarzyszące migrenie, żucie listków mięty pomaga zniwelować nieświeży oddech.z
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.