Jarzynka w stylu greckim - horta
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): grecka, międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
jarmuż fioletowy i zielony - kilka listków
szpinak nowozelandzki (lub inny) - kilka listków
podagrycznik - kilka listków
mniszek lekarski - kilka listków
babka lancetowata - kilka listków
pokrzywa - kilka listków
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 1-2 ząbek
oliwa z oliwek - 1-2 łyżka
sok z cytryny - do smaku
oliwki zielone - 10-12 szt.
Dodatkowe informacje:
Słowo "horta" w języku greckim oznacza "chwasty". Horta jest klasycznym daniem z dzikiej jadalnej zieleniny przygotowywanym przez Greków od wieków, którzy zieleninę uwielbiają i wysoko cenią, to ich super food.U nas też jest mnóstwo dzikich, jadalnych i zdrowych "chwastów". Warto korzystać z tego dobrodziejstwa na zdrowie.
Jeden warunek, to co zbieramy musimy znać i drugi zbieramy rośliny tylko w czystej okolicy. Hortę możemy zrobić tylko np. z liści mniszka lub cykorii, z pokrzywy lub z dowolnie skomponowanej własnej mieszanki. W zależności od tego co lubimy i do czego mamy dostęp.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.