![Pasztet z piersi indyka z boczkiem](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2022-01/16046-photo-main.jpg)
Pasztet z piersi indyka z boczkiem
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: gluten, jajka, mięso, drób
Składniki:
boczek wędzony - 200 g
wątróbka drobiowa - 150 g
pieczarki - 150 g
cebula - 2 szt.
jaja eko - 2 szt.
liście laurowe - 2 szt.
sól - 1/2-1 łyżeczki
pieprz świeżo mielony - 1/2-1 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 2-3 szczypty
bułka - 1 szt.
oliwa - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Mięso wyjąć z wywaru, a do wywaru włożyć bułkę, pozostawić na 5 minut. Następnie bułkę wyjąć, lekko odcisnąć.
Pieczarki i cebulę udusić na oliwie, odparować. Za pomocą malaksera lub maszynki do mielenia zmielić mięso, pieczarki z cebulą i bułkę. Do powstałej masy dodać przyprawy i jajka, dobrze wyrobić najlepiej za pomocą robota. Masę przełożyć do formy keksowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.