Kalafior z orzechowym sosem curry
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
orzeszki ziemne (prażone i solone) - 100 g
bulionetka warzywna domowa - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok wyciśnięty z cytryny - 1-1,5 łyżki
miód akacjowy - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
papryka ostra - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki do posypania - kilka listków
orzeszki ziemne grubo posiekane do posypania - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Orzechy ziemne zblendować razem z oliwą. Otrzymaną pastę dodać do garnka z ugotowanymi łodygami kalafiora, dodać miód, sól, paprykę, curry i sok z cytryny, wymieszać razem, a następnie zmiksować na gładki sos.
Ugotowanego kalafiora wyłożyć na półmisek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.