Gnocchi w sosie śmietanowo - szparagowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
szparagi białe - 1/2 pęku
szparagi zielone - 1/2 pęku
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
tymianek cytrynowy - kilka listków
natka pietruszki posiekana - 2-3 łyżki
suszone pomidory w oliwie - 4-5 szt.
orzechy brazylijskie - kilka
śmietanka 30% - 150 ml
woda - 250 ml
bulionetka domowa warzywna - 1 łyżeczka
skrobia kukurydziana lub z tapioki - 1 łyżka
skórka otarta z cytryny - 1/4 łyżeczki
sok wyciśnięty z cytryny - 1 ml
sól i pieprz - do smaku
garnek do gotowania na parze z dwoma poziomami
Sposób przygotowania:
Szparagi pokroić na kawałki ok. 2cm.
Natkę pietruszki drobno posiekać. Orzechy brazylijskie podprażyć na suchej patelni.
Do dolnego garnka do gotowania na parze wlać 200 ml wody i śmietankę. Dodać drobno posiekaną cebulę szalotkę, czosnek, tymianek cytrynowy (same listki), skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, domową bulionetkę warzywną (lub kostkę) oraz szczyptę pieprzu. Na pierwszy poziom do gotowania na parze rozłożyć pokrojone szparagi, oprószyć je lekko solą. Na drugim poziomie do gotowania na parze ułożyć gnocchi. Gotować na parze przez 20 minut.
50 ml wody rozmieszać ze skrobią, wlać do sosu, dodać starty parmezan i mieszając gotować jeszcze 3 minuty. Na koniec dodać rozdrobione orzechy i pokrojone suszone pomidory, wymieszać. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.