Placki z topinamburem na drożdżach z sosem z awokado
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna uniwersalna lub bezglutenowa - 250 g
maślanka - 250 g
drożdże świeże - 25 g
jaja - 2 szt.
tymianek świeży listki - 1/2-1 łyżeczki
sól - 3/4-1 łyżeczki
awokado - 1/2 szt.
śmietana gęsta kwaśna - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
sól i pieprz - do smaku
olej do smażenia - trochę
kiełki do podania - trochę
Sposób przygotowania:
Sos: awokado obrać, dodać śmietanę, czosnek, rozgnieść widelcem lub zblendować, doprawić solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.