Chleb bezglutenowy na zakwasie ciemny z błonnikiem
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: owies
Składniki:
mąka gryczana - 100 g
mąka teff - 100 g
mąka z komosy ryżowej (zmielić ) - 50 g
mąka owsiana bezzglutenowa - 50 g
skrobia kukrydziana - 50 g
sól himalajska - 1 łyżeczka
ostropest mielony - 1 łyżka
słonecznik - 2 łyżki
kozieradka ziarna - 1/2 łyżeczki
babka płesznik - 1 łyżka
czarnuszka - 1 łyżeczka
woda - 450 ml
Sposób przygotowania:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, posypujemy czarnuszką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 3-4 godziny w ciepłe miejsce (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 -35 stopni).
Jak chleb wyrośnie wkładamy go do na nagrzanego piekarnika (góra-dół) na 210 stopni , pieczemy przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.