Ciasto kasztanowo migdałowo - wiśniowe
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Nikitajesien24, Konkurs Alce Nero – zima, Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
migdały mielone - 200 g
jaja - 3 szt.
masło (miękkie) - 150 g
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
wiśnie w syropie (odsączone) - 1 szklanka
wiśniówka - 1 łyżka
polewa :
czekolada 75% cacao Alce Nero - 1 szt.
śmietanka 30 % - 2-3 łyżki
wiśnie z nalewki - trochę
płatki migdałowe - trochę
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z kremem z kasztanów Alce Nero, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Na koniec dodać wiśniówkę i pestkówkę (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pestkowka-na-pestkach-pigwy) (lub amaretto).
Połączyć delikatnie ubitą pianę z białek, migdały tarte i masę maślano -kasztanową, wymieszać do połączenia się składników, na koniec dodać odsączone wiśnie. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.