Zupa pieczarkowa z topinamburem, podagrycznikiem i gwiazdnicą
NikitaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, drób, nabiał krowi
Składniki:
topinambur - 8-10 szt.
ziemniaki małe - 4-5 szt.
seler naciowy łodygi - 2 szt.
pietruszka korzeń mała - 1 szt.
por - kawałek
czosnek - 1 ząbek
podagrycznik - kilka listków
gwiazdnica pospolita - kilka
masło klarowane - 2-3 łyżeczki
domowa bulionetka warzywna - 1 łyżeczka
bulion drobiowy - 500 ml
woda - 1 litr
do podania:
jogurt naturalny lub śmietana
koperek - trochę
pieprz i sól - do smaku
Dodatkowe informacje:
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media), zwana też ptasią miętą, jest przedstawicielką rodziny goździkowatych. Gwiazdnica pospolita tworzy długie, rozgałęzione, pokładające się pędy pokryte niewielkimi, jajowatymi listkami. Trudna do zwalczania i uważana za uciążliwy chwast jest niedoceniana i rzadko wykorzystywana, choć ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Gwiazdnica pospolita jest bogata w składniki odżywcze, takie jak: witaminy: A, D, B, C, rutynę, wapń, potas, fosfor, cynk, mangan, sód, miedź, żelazo i krzem, a także saponiny, kumaryny, terpentyny i flawonoidy. Skład chemiczny ziela gwiazdnicy sprawia, że jest ona niezwykle cenna dla naszego zdrowia.W medycynie ludowej właściwości lecznicze gwiazdnicy pospolitej miały zastosowanie w leczeniu otyłości, cukrzycy, infekcji skórnych, stanów zapalnych i wrzodów żołądka.
Źródło: https://poradnikogrodniczy.pl/gwiazdnica-pospolita.php
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Topinambur wyszorować, oskrobać i pokroić w cienkie półplasterki. Pora pokroić w paseczki. Czosnek drobno posiekać. Seler naciowy i pietruszkę pokroić w małą kostkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.