Sos z maślaków z makaronem pełnoziarnistym bezglutenowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, drożdże, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
liść laurowy (u mnie świeży) - 2 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
pieprz ziarna - 5 szt.
lubczyk świeży (ewentualnie mrożony) - gałązka
rozmaryn świeży - gałązka
tymianek świeży - gałązka
domowa bulionetka warzywna (lub dobrej jakości kostka warzywna, bez tłuszczu palmowego i glutaminianu sodu) - 1 łyżeczka
trawa cytrynowa - kawałek
natka pietruszki - 1-2 gałązki
czosnek - 1-2 ząbek
cebula - 2 szt.
masło klarowane - 1 łyżka
oliwa - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
woda
do podania: makaron pełnoziarnisty bezglutenowy -
opcjonalnie: skrobia kukurydziana (lub ziemniaczana) do zagęszczenia sosu
Dodatkowe informacje:
Grzybowe zioło (Rungia klossii) istnieje na naszym rynku od kilku lat. Pochodzi ono z Nowej Gwinei. Liście zioła grzybowego są bardzo soczyste i mięsiste, wyglądają trochę jak liście bazylii, ale są trochę ciemniejsze. Świeże liście są bardzo chrupiące, zawierają duże ilości żelaza i witaminy C, a także betakaroten. Surowe liście ziela smakiem przypominają szpinak, smak grzybów, najbardziej intensywny jest podczas gotowania czy duszenia.Listki zioła grzybowego można dodawać do kanapek, sałatek, masła ziołowego, zup i dań mięsnych. To roślina, którą z powodzeniem możemy uprawiać przez cały rok na parapecie, a w lecie wystawiać na zewnątrz, rośnie szybko, łatwo się rozmnaża i jedna kupiona sadzonka może nam plonować przez wiele lat. Polecam, moja rośnie już ponad 3 lata.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.