Sernik z żurawiną i borówką na sezamowym spodzie (bezglutenowy)
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
mąka sezamowa - 40 g
mąka jaglana - 50 g
skrobia z tapioki - 40 g
kakao ciemne - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
żółtko - 1 szt.
masło - 70 g
masa serowa:
twaróg tłusty - 500 g
twaróg półtłusty - 250 g
mascarpone - 250 g
śmietanka 30 % - 100 ml
białko - 1 szt.
cukier - 120-140 g
cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
polewa:
biała czekolada - 80 g
śmietanka 30 % - 40 ml
żurawina świeża lub mrożona - 100 g
borówki świeże lub mrożone - 100 g
płaskie naczynie żaroodporne na wodę
płatki migdałowe do posypania - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Spód: mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia i żółtko wymieszać w malakserze lub ręcznie do powstania kruszonki. Przesypać do przygotowanej wcześniej tortownicy, równomiernie rozprowadzić, mocno dociskając dłońmi do dna. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.