Makaron z kurkami, pomidorami i ziołami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cebula mała - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
rozmaryn świeży - 1 gałązka (same listki)
bazylia kilka listków
pomidorki kokatajlowe - 150 g
sól i pieprz - do smaku
parmezan płatki - 2 łyżki
śmietanka - 80-100 ml
makaron świderki lub tagliatelle - 130-150 g
Sposób przygotowania:
W międzyczasie nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Większe kurki pokroić na pół, małe zostawić w całości. Do uduszonej cebuli dodać kurki, 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i 5 liści bazylii, dusić około 5 minut. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, dusić razem 2 minuty. Przełożyć do dużej miski, dodać śmietankę, wymieszać, Makaron odcedzić, dodać do sosu, wymieszać, posypać listkami bazylii i parmezanem i podawać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.