Potrawka z mięsa z rosołu z pędami dzikiego chmielu zero waste
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
pędy dzikiego chmielu - garść
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
podagrycznik - kilka listków
ocet domowy lubczyk por, seler, szczypiorek, czosnek (lub jabłkowy) - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
śmietanka - łyżka
Dodatkowe informacje:
Pędy chmielu zbieramy od końca marca do maksymalnie połowy maja (sezon zależy od pogody), tylko górne części 10-15 cm (później stają się łykowate i nie smaczne).U mnie rosną na skraju lasu, mogą rosnąć przy płotach, polach, generalnie jest to uciążliwa roślina do wytępienia, traktowana jak chwasty, ale pyszna. Popularna w Belgii, Holandii, Francji, gdzie są wręcz daniem ekskluzywnym, cena pędów wynosi kilkadziesiąt Euro.
Chmiel jest bardzo zdrowy, prócz wielu witamin ma działanie uspokajające i stymulujące trawienie.
Sposób przygotowania:
Pędy dzikiego chmielu i liście podagrycznika opłukać i osuszyć.
Cebulę szalotkę posiekać w kostkę, czosnek drobniutko pokroić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.