Sałatka śledziowa z topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
topinambur - 200 g
groszek zielony mrożony (lub świeży) - 120-150 g
jaja - 3 szt.
papryka czerwona ramiro - 100 g
ogórki konserwowe małe (u mnie w occie estragonowym) - 2-3 szt.
cebula czerwona (nieduża) - 1 szt.
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
olej lniany - 1 łyżeczka
parmezan starty - 3-4 łyżki
natka pietruszki posiekana drobno - 2 łyżki
sos:
majonez - 4-5 łyżki
jogurt grecki - 4-5 łyżki
ketchup - 1 łyżka
papryka ostra - 1/3-1/2 łyżeczki
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki, wymieszać z posiekaną drobno czerwoną cebulą, szczyptą pieprzu, olejem lnianym i octem, wyłożyć do miski, następnie wyrównać, tworząc pierwszą warstwę sałatki, odstawić.
Paprykę drobniutko posiekać lub rozdrobnić blenderem, odsączyć na sicie z nadmiaru płynu, ułożyć równomiernie na śledziach.
Przygotować sos: majonez, jogurt, ketchup, paprykę ostrą, pieprzu i sól wymieszać razem.
Warstwę papryki równomiernie polać 1/2 sosu majonezowego.
Na majonezie ułożyć posiekany drobno ugotowany i ostudzony topinambur, na topinambur rozłożyć ugotowany groszek i równomiernie polać 1/2 sosu majonezowego. Ogórki drobno posiekać i ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Na ogórki ułożyć drobno posiekane jajka, polać pozostałą 1/2 sosu majonezowego.
Wierzch posypać parmezanem wymieszanym z natką pietruszki. Odstawić do lodówki na minimum 1,5- 2 godziny. Podawać z domowym razowym pieczywem na zakwasie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.