Pasztet z lędźwianu
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, soja, strączkowe
Składniki:
kasza jaglana (sucha) - 300 g
jaja - 2 szt.
mielona kozieradka - 2 łyżeczki
pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
sos sojowy tamari - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 3 łyżki
kurkuma - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Lędźwian to zapomniana wysokobiałkowa roślina strączkowa, którego kwiaty przypominają popularny groszek. Jego nasiona są również podobne do grochu, ale są bardziej kanciaste. Podobno lędźwian znany był już 8 tysięcy lat przed naszą erą. Pojawił się na terenach Polesia, Podlasia, obecnych ziemiach Białorusi i Ukrainy w XVII wieku. Ceniony był w kuchni szlacheckiej obok soczewicy. Nazywany jest: soczewicą podlaską, soczewicą ruską, ruskim grochem, grochem piasków. Lędźwian zawiera duże ilości białka roślinnego. Może być jedzony przez wegetarian i wegan. Zawiera cynk, miedź, magnez, wapń. Lędźwian w kuchni może być używany tak jak groch czy soczewica. Dawniej robiono z niego gęste polewki, gulasze z kaszami, grzybami i warzywami korzennymi. Bardzo łatwo przechowywał się po ususzeniu, dlatego spożywano go aż do przednówka. Przed I wojną światową, zniknął ze stołów. Nie wiadomo z jakiej przyczyny. Na długie lata zapomniano o nim. Kilka lat temu pojawił się podczas lubelskiego Finału Kulinarnego Dziedzictwa na stoisku Ekologicznego Gospodarstwa z Zabłocia Państwa Pecio. Robię z niego pasztety, pasty, dodaję do zup i innych dań. Polecam, zdrowy stary polski strączek.Sposób przygotowania:
Przestudzoną kaszę zmiksować blenderem, dodać jaja i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do keksówki posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45-50 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.