Zapiekanka brokułowa z kurczakiem i migdałami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
filet z kurczaka pokrojony w kostkę - 400 g
olej do obsmażenia kurczaka - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
Sos:
ser żółty o wyrazistym smaku - 100 g
śmietanka płynna 12% (do zup i sosów) - 150 ml
woda (lub mleko) - 100 ml
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/2 łyżeczki
natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
Do posypania:
płatki migdałowe - 70-80 g
Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na drobnej tarce (lub rozdrobnić w blenderze), odstawić.
Do blendera włożyć czosnek i pietruszkę, rozdrobnić, dodać śmietankę, wodę (lub mleko), sól, pieprz, rozdrobniony ser, delikatnie wymieszać. Dodać płatki migdałowe, wymiesza. Sos wylać na brokuł i kurczaka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.