![Ciasteczka orzechowe z daktylami sproszkowanymi](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2024-03/17847-photo-main.jpg)
Ciasteczka orzechowe z daktylami sproszkowanymi
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
orzechy macadamia prażone i solone - 100 g
orzechy włoskie - 100 g
masło miękkie - 150 g
cukier trzcinowy - 100 g
daktyle sproszkowane - 50 g
mąka - 200 g
sól - szczypta
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do misy robota włożyć miękkie masło, cukier, sproszkowane daktyle, jaja, sól i cukier waniliowy, utrzeć wszystkie składniki na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozdrobnione orzechy, wymieszać do połączenia się składników. Za pomocą 2 łyżek formować z ciasta porcje wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 180°C, pozostawić do ostygnięcia na blachach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.