Dżem z głogu z cynamonem
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Nikitajesien24, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cukier trzcinowy - 100 g
cynamon cejloński laska - 1/2 szt.
wino domowe aroniowe (lub gotowe winogronowe) - 50 ml
sok wyciśnięty z limonki - 1/2 szt.
Dodatkowe informacje:
Głóg jest rośliną, która została doceniona już w Starożytności. Od dawna uznana jest za roślinę leczniczą, a badania naukowe potwierdziły skuteczność głogu, szczególnie w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego.Obecnie znane są setki gatunków głogu, z czego połowa jest nawet uprawiana. Rośliny hodowane różnią się od tych dziko rosnących chociażby wielkością jagód. Głóg działa przeciwskurczowo, moczopędnie, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Poprawia krążenie, redukuje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, zwiększa aktywność enzymów wątrobowych, wzmacnia odporność organizmu i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Głód pomaga przy bolesnych miesiączkach, infekcjach dróg moczowych, chorobach wieku starczego, nerwicy, zaparciach, chorobach serca, nerwobólach, nadciśnieniu, obniżonej odporności, stresie i bezsenności.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.