Bezglutenowa focaccia pomidorowa
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
ryż kleisty (np. typu arborio lub ryż do sushi) - 100 g
ryż brązowy - 170 g
pomidory suszone w oliwie - 10-12 szt.
mleko lub napój roślinny - 300 ml
oliwa z suszonych pomidorów - 50 ml
jajko eko - 1 szt.
drożdże świeże - 40 g
ocet domowy z winogron lub inny - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa) - 1 łyżeczka
do posypania: sól gruba - 1-1,5 łyżeczki
do posypania: rozmaryn posiekane igły - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Zamiast ryżu i kulek z tapioki można użyć gotowych mąk z tych produktów.Mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa) to naturalny dodatek do żywności używany jako środek zagęszczający i stabilizujący. Ma neutralny smak.
Sposób przygotowania:
Do blendera włożyć tapiokę i kleisty ryż, zmielić. Przesypać do miski.
Zmielić brązowy ryż, przełożyć do osobnej miski.
Włożyć odsączone suszone pomidory do blendera i dobrze je rozdrobnić.
Do garnka wlać 250 ml mleka i 25 ml oleju z suszonych pomidorów i podgrzewać 2 min (nie doprowadzać do wrzenia, podgrzewać do temp. 90 stopni).
Następnie przelać płyn do misy robota i cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę z brązowego ryżu. Zostawić na 10 minut do napęcznienia.
Następnie dodać pozostałe 50 ml mleka, mąkę z ryżu kleistego, mąkę z tapioki, jajko, drożdże, cukier, ocet, proszek do pieczenia, sól i mączkę chleba świętojańskiego. Wyrabiać ciasto za pomocą haka do ciasta drożdżowego przez 5 minut. Zwilżonymi rękoma wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy do pieczenia, rozciągając je na całą blachę. Zrobić w cieście wgłębienia palcami i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
W misce wymieszać pozostałe 25 ml oleju z suszonych pomidorów z grubą solą, posmarować focaccię i posypać igłami rozmarynu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.