Zakwas bezglutenowy owies-sorgo
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: owies
Składniki:
mąka z sorgo - 175 g
słoik (wyparzony) - 1 litr
Sposób przygotowania:
do wyparzonego słoja wsypać 50 g mąki owsianej (można zmielić płatki), 50 g mąki z sorgo i dodać 100 ml letniej wody. Wymieszać drewniana łyżką i odstawić w ciepłe miejsce. Jeżeli jest chłodno można wstawić słój do piekarnika nagrzanego do 30 stopni.
Dzień II:
do słoja dodać kolejną porcję mąk ( po 50 g owsianej i z sorgo) oraz dolać wodę 100 ml, wymieszać i ponownie odstawić .
Dzień III:
t.j. dzień II
Dzień IV:
do słoja z zakwasem dodajemy po 25 g mak i 50-100 ml wody, odstawiamy na 12 godzin i po tym czasie zakwas powinien być już gotowy. Powinny być widoczne bąbelki powietrza, a zapach powinien być lekko kwaśny.
Możemy już użyć go do pieczenia chleba lub usypiamy chowając do lodówki. Przed pieczeniem należy zakwas wyjąc z lodówki i ponownie dokarmić tj. IV dnia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.