Sushi z łososiem wędzonym
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): japońska, międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: gluten, soja, strączkowe, sezam, pszenica, ryba i owoce morza
Składniki:
woda - 600 ml
sos do ryżu do sushi (gotowy lub zrobiony) - 9-10 łyżek
glony nori do sushi - 12 szt.
łosoś wędzony - 200 g
ogórek eko świeży długi - 1/2 szt.
avocado - 1 szt.
do podania: sos sojowy do sushi, chrzan wasabi, pałeczki, marynowany imbir
mata bambusowa do zwijania rolek
czarny sezam do posypania sushi - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Na początku ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, do czasu aż woda będzie przezroczysta. Zalewamy ryż wodą i odstawiamy na 10 minut. Po czym nakrywamy go przykrywką i gotujemy ryż przez 10 minut (nie mieszamy i nie solimy). Następnie przykryty ryż odstawiamy na 10-15 minut (nie ściągając pokrywki). Po tym czasie do ryżu dodajemy zaprawę -sos do ryżu gotowy lub robiony (8 łyżek octu ryzowego, 1,5 łyżeczki soli i 5-6 łyżeczek cukru -dokładnie mieszamy). Odstawiamy ryż do przestygnięcia.
-łososia kroimy w paski
-ogórka obieramy ze skóry, kroimy na ósemki (jeżeli jest dużo ziaren to należy je wykroić)
-paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski
- avocado myjemy i również kroimy w podłużne paski
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.