Ocet podwójnie głogowy (macerat) wspierający serce
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Nikitajesien24, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Kwiaty i owoce głogu są składnikiem wielu preparatów, głównie nasercowych oraz obniżających ciśnienie. Poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego, zwiększają przepływ wieńcowy krwi, przyśpieszają akcję serca i poprawiają jego tolerancję na niedobór tlenu. Poza tym głóg ma działanie przeciwutleniające, zawiera wiele antyoksydantów (m.in. polifenoli), wspomagające układ odpornościowy, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, korzystnie działa w okresie klimakterium u kobiet.Oficjalnie głóg uznawany jest za surowiec zielarski, a ekstrakty z kwiatów, owoców i liści głogu w Europie i Stanach Zjednoczonych stosuje się w przypadku osób zmagających się z niewydolnością serca.
Krzewy głogu można spotkać na skraju lasów lub w przydomowych ogrodach. Warto zbierać wiosną kwiaty z liśćmi (na herbatki, octy, nalewki), a jesienią i zimą owoce i wykorzystywać je w kuchni i domowej apteczce na zdrowie.
Sposób przygotowania:
Gotowy macerat octowy (wyciąg octowy) z głogu przecedzić, przelać do butelek i pić na zdrowie.
Ocet podwójnie głogowy to naturalny probiotyk, ma działanie wspomagające nasz układ krążenia i nasze serce, uszczelnia naczynia krwionośne, korzystnie wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, reguluje zbyt wysokie lub zbyt niskie ciśnienie krwi.
Zastosowanie: do sosów, marynat, sałatek i do picia na czczo z wodą.
(1 łyżka octu na szklankę wody przed posiłkiem).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.