Spaghetti bezglutenowe na dziko
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
pędy dzikiego chmielu - garść
podagrycznik - kilka listków
pokrzywa - kilka listków
bluszczyk kurdybanek - kilka listków
czosnek niedźwiedzi - kilka listków
oliwa z oliwek - 1-2 łyżka
masło - 1 łyżka
suszone pomidory w oliwie - 5-6 szt.
sól i pieprz - do smaku
woda z gotowania makaronu - 2-3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Pędy chmielu zbieramy od końca marca do maksymalnie połowy maja (sezon zależy od pogody), tylko górne części 10-15 cm (później stają się łykowate i nie smaczne).U mnie rosną na skraju lasu, mogą rosnąć przy płotach, polach, generalnie jest to uciążliwa roślina do wytępienia, traktowana jak chwasty, ale pyszna. Popularna w Belgii, Holandii, Francji, gdzie są wręcz daniem ekskluzywnym, cena pędów wynosi kilkadziesiąt Euro za kg. Chmiel jest bardzo zdrowy, prócz wielu witamin ma działanie uspokajające i stymulujące trawienie.
Sposób przygotowania:
Wszystkie "dzikuski" opłukać i osuszyć. Oczywiście należy je zbierać w czystej okolicy oraz zbierać te rośliny, które znamy. Pędy dzikiego chmielu pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Pokrzywę, podagrycznik, czosnek niedźwiedzi i bluszczyk kurdybanek posiekać drobno. Pomidory suszone pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.