Lasagne ze szpinakiem w sosie pomidorowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
świeży szpinak - 400-500 g
olej - 2 łyżki
cebula szalotka - 1-2 szt.
czosnek - 3-4 ząbki
parmezan lub ser bursztyn lub dziurgas - 60 g
ser ricotta - 250 g
jajka - 2 szt.
pomidory pelati w słoiku (najlepiej domowe) - 1 litr
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy ser ricotta, szpinak oraz połowę startego parmezanu i połowę startej na grubych oczkach mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy razem z masą szpinakową .
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po 3 sztuki naraz) i gotujemy chwilę, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Trzy płaty makaronu układamy na sosie wylanym na dno naczynia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.