Bezglutenowe ciasto drożdżowe z jagodą kamczacką i migdałową kruszonką
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąką migdałowa - 80 g
cukier trzcinowy - 3 łyżki
pasta waniliowa - 1/2 łyżeczki
masło (zimne) - 50 g
ciasto:
mleko letnie (lekko podgrzane) - 250 ml
drożdże świeże - 40 g
cukier - 80 g
cukier z prawdziwą wanilia - 1 łyżeczka
żółtka z jaj (w temperaturze pokojowej) - 2 szt.
mąka ryżowa jasna - 200 g
mąka owsiana bezglutenowa - 100 g
mąka gryczana biała bezglutenowa - 80 g
mąka ziemniaczana lub skrobia z tapioki - 120 g
masło miękkie (wyjęte wcześniej z lodówki) - 100 g
sól - 0,5 łyżeczki
jagoda kamczacka - 1,5-2 szklanki
Sposób przygotowania:
Ciasto: letnie mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Do misy robota wsypać przesiane mąki (zamiast mieszanki mąk jednorodnych można użyć gotowej mieszanki bezglutenowej do chleba lub do do ciast), masło, jajko, żółtka, sól oraz wyrośnięte drożdże. Za pomocą haka wyrobić ciasto. Sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, można dodać 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrobić (ciasto bezglutenowe zawsze bardzie bardziej się kleić niż pszenne, ale takie ma być). Ciasto przełożyć do dużej miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut (lub do podwojenia objętości).
Formę do ciasta (duża tortownica lub prostokątna forma ok 35 x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozłożyć. Na cieście ułożyć jagodę kamczacką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.