Szarlotka bezglutenowa z kokosową bezą
NikitaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mąka jaglana eko - 1 szklanka
mieszanka mąk bezglutenowych (własna lub gotowa, ewentualnie mąka pszenna) - 1 i 1/2 szklanki
masło (ewentualnie margaryna) - 250 g
proszek do pieczenia bezglutenowy bio - 2 łyżeczki
żółtka z jaj z chowu ekologicznego - 4 szt.
cukier - 1/4 szklanki
kwaśna śmietana - 1 łyżka
nadzienie:
jabłka tarte - 1200 g
rodzynki królewskie (opcjonalnie) garść
skórka otarta z cytryny eko, cynamon - 1 szt.
beza:
białka jaj z chowu ekologicznego - 4 szt.
cukier puder - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy domowy lub - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe garść
Dodatkowe informacje:
Szarlotka jest pyszna, aromat cytryny ze skórki cytrynowej, kwaskowate jabłka przełamane słodyczą kokosowej bezy.Sposób przygotowania:
Można to szybko zrobić w malakserze. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto możesz rozwałkować lub wygnieść nim spód i boki foremki (ja użyłam dużej okrągłej formy do tarty, z wyższymi brzegami) .
Rant z ciasta nie musi być zbyt wysoki. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (ma być złote).
W tym czasie przygotuj nadzienie. Ja użyłam domowych jabłek ze słoika (antonówki starte na tarce jarzynowej, upchane ciasno do dużego słoika , na wierzchu łyżka cukru i zapasteryzowane 40 minut).
Jeżeli nie macie swoich "słoików" to można zetrzeć świeże ulubione jabłka. Jabłka mieszamy z cukrem waniliowym, skórką cytrynową i cynamonem, ewentualnie można odrobinę posłodzić. U mnie zamiast cukru jest garść rodzynek.
Na podpieczony spód (nie musi być wystudzony) wyłóż jabłka, przykryj bezą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.